Fietsroute naar Nepal

Fietsroute

Grofweg kan de reis opgedeeld worden in een viertal etappes. Naarmate de reis vordert neemt natuurlijk de onzekerheid over het exacte verloop van de route toe. Zo zullen we in Istanbul nog even in beraad moeten over wat te fietsen na Iran - Kirgizië lijkt vooralsnog niet een stabiele regio, maar heeft veel schoons te bieden en zou niet zo ver uit de route zijn als moeten uitwijken naar Kazachstan. Tajikistan blijkt ook een mooi alternatief.

De etappes zoals wij die ons voorstellen zien er momenteel als volgt uit:

Etappe 1 - Istanboel, Turkije

Gepland tijdsbestek: 50-60 dagen.
Geschatte afstand: 4000 km.
Landen: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo, Macedonië, Griekenland en Turkije.
Omstandigheden: Europa in de wintermaanden - risico op ondergesneeuwde passen in Ardennen, Vogezen, Jura, Alpen en de Dinarische Alpen zeer groot.

Verwachtingen
Voor deze etappe zal de kou de grootste barrière gaan vormen. Onze route zal wegblijven van de grote gebergten om te voorkomen dat wij ons klemrijden in de sneeuw. We rekenen op goed begaanbare wegen en een relatief rustige tocht. Istanboel is de plaats waar we even stilstaan bij onze prestaties, het materiaal en de vooruitzichten voor het verdere Midden Oosten.

Landmarks: Venetië(?), Zagreb, Sarajevo(?) Istanboel

Etappe 2 - Asjchabat, Turkmenistan

Gepland tijdsbestek: 60 dagen.
Geschatte afstand:
Landen: Turkije, Iran en Turkmenistan.
Omstandigheden: Lente landklimaat - mild tot pittig gebergte, twijfelachtige wegen. Slechte bestuurders.

Verwachtingen
Vanaf Istanboel fietsen we landinwaarts richting Ankara en het bergachtige achterland van Turkije. Na een grensovergang van Iran blijven we in het noorden van het land om onderweg Teheran aan te doen. Vanaf Teheran is het volgende ijkpunt Asjchabat - hoofdstad van Turkmenistan. Vooral Turkije en de Noordwestzijde van Iran lijken meer dan genoeg aan verticale uitdaging te bieden. Gemiddelde dagafstand gaat hier zeker onder lijden.

Landmarks: Istanboel, Ankara, Cappadocië, Teheran, Masshad

Etappe 3 - Kathmandu, Nepal

Gepland tijdsbestek: 2-3 maanden
Geschatte afstand:
Landen: Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië/Kazachstan/Tadzjikistan, China, Nepal.
Omstandigheden: Zomermaanden - eerst vlakke woestijngrond en daarna de overgang naar het Gissar gebergte of het Pamir gebergte, om te eindigen in het Himalaya gebergte.

Verwachtingen
Turkmenistan en Oezbekistan zijn hoofdzakelijk 'vlakke' stukken woestijngrond. Ter hoogte van Kirgizië beginnen de bergruggen die uiteindelijk al aansluiten op de Pamir en Himalaya hoogvlakten. Als wegens ongeregeldheden in Kirgizië naar het noorden wordt uitgeweken naar Kazachstan mijden we het Gissar gebergte, als naar het zuiden wordt uitgeweken fietsen we er in Tadzjikistan bovenop. Dan begint het betere ploeterwerk tot we de finish bereiken.

Landmarks: Asjchabat, Samarkand, Karakorum Highway(?),

Hints of tips met betrekking tot landmarks, mooie routes of anderszins zijn natuurlijk van harte welkom - laat een comment achter!

Comments

2 comments posted
Hoi Jory!

Ik vroeg me af wanneer je nou naar Roemenië ging fietsen?

Ik ga er begin september heen voor een conferentie.

Hoe gaat het verder?

Ik was terug uit Iran en was opeens nog maar alleen op Meertens...

Succes en een fijne zomer!

Posted by golie on Tue, 08/10/2010 - 12:30
Kou

Je zou die route moeten veranderen omdat je waarschijnlijk niet over de besneeuwde passen van de Alpen komt.

Posted by anoniemerd on Sun, 05/30/2010 - 21:26