Organic and Biodynamic Farming
Today I am enjoying my free day inside with a book and the internet - it is pouring outside. This is the first time I have seen rain like this in Provence, which is indeed rare.
Unfortunately this means I will not prune trees for several days, as the trees will be slippery and thus less safe to climb. I did enjoy the pruning very much, although there was also other work to do. The wild boar was destroying all the lavender and thyme, so I moved those closer to the house where the dog is keeping the boar away. I worked on this the whole day yesterday in the warm rays of the sun and with the pleasant fragrance of the plants around me.
I have also stirred (or should I say 'boosted'?) a substance with cow dung - this very much reminded me of the rituals with the holy cow and its excrements in Nepal - which was, after creating vortices for 1 hour in the substance (at 37 °C), to be sprayed over the land to fulfill the requirements of being a biodynamic organic farm (I did not do very well on the stirring I think, the owner took over to do it all by himself in the end). This is indeed a farm that is not only organic but also follows the Demeter standards which include rituals like this and planting according to an astrological calendar. Though I am not convinced this makes any difference for the end product compared with products produced at regular organic farms, there is certainly demand for the product and there is even a department devoted to biodynamic farming at the University of Kassel.
I enjoy the fact that I now eat only organic food and practically vegetarian (I am still not at the point where I can enjoy the taste of meat), and I find the food delicious. I eat a lot of lentils, beans, chick peas, olive paste (indeed!), nuts, rice, goat cheese, and even gluten-free pasta. As much as possible is bought organic - even the shampoo and dishwashing soap.
- Jory's blog
- Login or register to post comments
Comments
10 comments postedGefeliciteerd Jory!
Heb je een lekkere taart gemaakt?
Ik heb geen taart gemaakt, en had zelfs niet gezegd dat ik jarig was. Het kwam toch uit, en toen had ik zomaar 's avonds een luxe maaltijd met veel kaas en rode wijn, en cheesecake, ijs, en chocoladecake toe - een echt verjaardagsdiner. En dat alles met uitzicht op de bergen bij zonsondergang en later de sterrenhemel. Uiteindelijk kwam er ook nog een film met commentaar van een filmmaker (dat is de boer oorspronkelijk van beroep). Mij ontbrak niets =)
Hi Jory,
You will become very healthy with eating this special food.
So no boar bothering you anymore?
Cindy wrote a comment to you and I just wrote to Duncan and Yuri, but I didn't log in and I never saw my message again. Neither Cindy saw her message anywhere on the blog. Does it mean you have to log in to write a comment?
So I had to type my story twice, but in the beginning , I remember, you could write a message without logging in. Did you change something?
I wish you a good time and hopefully soon better weather.
Hetty
I found neither of your comments in the approval queue, so it is likely something else had gone wrong. I unfortunately cannot reproduce the problem, so I do not know the cause.
't Komt vast door de workflow van eerst een preview, en dan pas echt submitten. 'Normaal' gesproken ontvouwt het zich zo:
iets typen -> ergens op een knop douwen -> je comment zien staan
Hierzo:
iets typen -> ergens op een knop douwen (in ons geval 'preview') -> je comment zien staan -> echt submitten (met knop 'submit')
Veel mensen houden bij stap 3 op (want hun verwachtingspatroon is ondoorbroken), en lezen niet dat er op die knop 'preview' staat, en dat er later een knop 'submit' bij komt.
Wellicht kun je dat 'preview' uitzetten voor ingelogde users, want die kunnen hun comments altijd nog editten (als ze dat weten te vinden, vooropgesteld dat ze het zoeken, beide onveilige aannames in mijn ervaring)
Ik heb het nu denk ik zo ingesteld dat de preview van een comment optioneel is voor iedereen. Ik hoop dat er dan nu minder comments verloren gaan.
Because of comment spam, any comment written by someone not logged in will need to be approved before it is published.
The weather will fortunately get better tomorrrow already, though I, from Holland, am the least bothered by the rain here it seems.
The boar is still around, but has never bothered me. It did destroy lavender and thyme before, but I now moved these so the boar is merely loosening the soil for us.
Hoop, dat de regen inmiddels weer opgehouden is. Die komt in ieder geval richting NL. Op dit moment is het nog prachtig weer hier, maar w.s. niet zo warm als bij jou. Biodinamisch voedsel moet ook weer op een bepaalde tijd geoogst worden. Ik neem aan, dat dat ook weer volgens de astrologische kalender gebeurt? Afgelopen zondag heb ik je oma nog gezien in Ommoord. Ik had opa opgehaald en je moeder je oma en Jelle kwam ook eten. We hebben je vader ook nog even gebeld via Skype, daar sneeuwde en waaide het hard, terwijl wij op het balkon aan de wijn zaten. Dat was vast balen voor hem. Ik wens je alvast een fijne verjaardag. Kun je ook je mail ophalen?
Veel liefs,
Pierrette
Het weer is hier nu weer zoals normaal gesproken - warm en droog. Voor mij is het net zomer, ik smeer me goed in en bedek mij tegen de felle zon. Ik kan mij voorstellen dat menig persoon hier jaloers op is, maar ik word nu al bang van het idee van hoe de zomers hier zijn. Dat moet flink heet worden.
Hier wordt inderdaad ook geoogst aan de hand van een astrologische kalender, maar alleen voor zover dat mogelijk is. Bloemen voor de alternatieve medicijnen die hier worden geproduceerd kunnen makkelijk volgens die kalender geoogst worden, de olijven niet - die moeten gelijk geoogst worden als ze rijp zijn.
You must have smelled pretty nice in that moment right after the lavender exodus and before the shit cuisine.